onsdag den 16. januar 2008

Svend



I min personlige kunstsamling, opbygget over tid og ved byttehandler, heldige hammerslag på netauktioner og derfor til en billig penge, befinder sig også en Hammershøi. Nej, desværre ikke Vilhelm Hammershøi (1864-1916), men Svend, hans lillebror, som nok stod i skyggen af Vilhelm, men bestemt ikke var ueffen som kunstner. Svend Hammershøi (1873-1948) gjorde sig mest bemærket som keramiker, som elev af og ven med fantastiske Thorvald Bindesbøll, men han tegnede og malede også. Motivet var oftest gamle, monumentale bygningsværker, altså en slags arkitekturmaleri, omend personligt tintet af den notoriske nordiske melankoli. Han malede Rosenborg, Børsen og Koldinghus utallige gange, og malede i England, bl.a. på universitetet i Oxford. Men også træer og træers grenværk var et yndet motiv. Som på den gouache, som det lykkedes mig at få fat i. Det er et motiv fra Frederiksberg Have, domineret af træer, men man aner Frederiksberg Slot i baggrunden.
Sammen med søsteren Anna boede Svend hos moderen til moderens død og efterfølgende boede de to søskende så sammen. Svend og Anna, som begge var ugifte og barnløse, samlede på bamser, og når man var gæst hos de to, sad bamserne med til bords, fortælles det.
Svend overlevede Wilhelm med 32 år, og jeg har for et par år siden talt med en ældre kunstner, som ofte havde mødt ham i en rammebutik i Sølvgade lige overfor Rosenborg. Her sad han tit og drak en lille en sammen med rammemanden.
Svend var ikke et geni som storebror, men dog en god kunstner og et interessant menneske, og netop nu viser Skovgaard Museet i Viborg en decideret separatudstilling.

Ill.: Svend Hammershøi: "Landskab med gamle træer". Tilhører Skovgaard Museet

Skovgaardmuseet
Kunstindeks Danmark om Svend Hammershøi


11 kommentarer:

  1. Endnu et brødrepar på disse sider ... det begynder at ligne en tendens. Jeg har også en, hvad med jer andre? Og hvad med I kvinder, som måtte komme forbi nærværende udgydelser - kan I lige hoste op med en serie interessante søsterpar? Jeg kommer ikke meget videre end Brontë ...

    SvarSlet
  2. Kate & Anna McGarrigle har jeg lyst til at nævne så. De er svært gode.
    I øvrigt en interessant historie om brødrene Hammershøi.

    SvarSlet
  3. Tante grøn, tante brun og tante lilla?

    SvarSlet
  4. The Andrews Sisters ... for pokker da

    SvarSlet
  5. og Antonia Susan Byatt og Margaret Drabble og nu skal jeg nok holde op

    SvarSlet
  6. Pil, Drude og Ulla + The Pointer Sisters

    SvarSlet
  7. Sanne og Rebecca Brüel.

    SvarSlet
  8. Okay okay boys - det er godt I kan komme med nogen, selvom de fleste af forslagene er lige så lamme, som hvis jeg sagde the sisters of mercy for crying out loud. Godt I glemte P. Rosendahl og hendes filmsøs - de kommer ikke gennem min møgdetektor. McGarrigles vinder, hvis ingen protesterer. Men så længe vor vært holder snoren åben, kan I nå det endnu.

    SvarSlet
  9. På et tidspunkt i midten af halvfemserne, da min bror og jeg spillede i bandet Greene, kaldte Svend Rasmussen i en ellers positiv anmeldelse os for netop Søstrene Grene.

    SvarSlet
  10. Måske de skylder jer nogle royalties?

    SvarSlet