søndag den 18. januar 2009

Victor Cornelius og min oldefar, overbetjent Hans Bergen


Hans Bergen med tjenestehunden Walther, 1933

I nogle år i firserne, da jeg arbejdede på Niels Borch Jensens værksted for kobbertryk i samme baggård i St. Kongensgade, hvor det kunstnerstyrede udstillingssted Kongo havde til huse, lyttede vi en del til musik, mens vi stod og trykte grafik. Mest til kassettebånd jeg havde haft med, f.eks. Sonic Youth - Evol på den ene side og Sister, min favorit, på den anden - men der var også et kassettebånd fra New York, som Keith Haring havde efterladt, og et bånd med Johnny Madsens to første plader, som Guitar-Lars kom med en dag. Indimellem lytttede vi til radio, The Voice og til P3. Hver torsdag formiddag lyttede vi med en blanding af ægte interesse og sans for kitsch til det hæderkronede, alderstegne program Det ville glæde mig at høre, som regel med Mogens Landsvig som vært. En af de kunstnere, som ofte blev ønsket i programmet, var refrainsangeren - og komponist og skuespiller - Victor Cornelius, som åbenbart var 1930'ernes Gustav Winckler, 1930'ernes Thomas Helmig etc. På nogenlunde samme tid overtog jeg nogle familieklenodier, bl.a. en lille bunke 78'ere. Jeg havde allerede som guitarspillende og sangskrivende teenager fået at vide, at min mormors far også havde skrevet sange, men jeg kunne nu se, at min oldefars hobby var på et rimeligt højt plan, da flere sangene på de arvede lakplader med ovennævnte populærkunstner Victor Cornelius var skrevet af Hans Bergen, som min oldefar hed. Han arbejdede til daglig som politibetjent i Kalundborg, men skrev altså i sin fritid sange sammen med en af sine kolleger. Hans Bergen skrev teksterne, kollegaen Kjeld Jørgensen musikken. Da jeg så i dag googlede Hans Bergen, fandt jeg ud af, at han også begik sig som forfatter. Således har han bidraget til flere numre af Jul i Kalundborg og Omegn, f.eks. i 1939-udgaven med julenovellen "Nord om Holmene" og i 1946 med causeriet "Stemningsbilleder omkring Lumbago og Atombomber".

6 kommentarer:

 1. "Stemningsbilleder omkring Lumbago og Atombomber"??
  Du må finde teksten og lægge den ud!!!

  SvarSlet
 2. Det her indlæg er vist genremæssigt beslægtet med denne film: http://www.imdb.com/title/tt0116344/

  SvarSlet
 3. Ingen mock her, Torsten! Historien er skam god nok og for at bevise det, vil jeg snarest rekvirere julehæfterne fra Kalundborg bibliotek!

  SvarSlet
 4. Ingen mock her, Torsten! Historien er skam god nok og for at bevise det, vil jeg snarest rekvirere julehæfterne fra Kalundborg bibliotek!

  SvarSlet
 5. Åh ja, Mogens Landsvig og "Det ville glæde mig at høre" var en oase imellem alt det sædvanlige pop/rock man som teenager hørte. Et program der gav mig en værdifuld indsigt i musik og genre som jeg ellers aldrig var kommet i nærheden af.

  Michael II Lund

  SvarSlet
 6. "Stemningsbilleder omkring Lumbago og Atombomber" er virkelig en kick ass-titel!

  SvarSlet