tirsdag den 13. oktober 2015

Fra arkiverne: Min debutoplæsning

Første gang jeg læste op offentligt var d. 10. oktober 1986. Jeg har lige fundet pressemeddelelsen, derfor ved jeg, det er sandt. Det foregik i udstillingsstedet World's End, som jeg stod bag sammen med Henrik Bruun, Helle S. Jensen, Jan Laursen og Lars Holm. Da stedet, som havde til huse i Vesterbro-gaden Westend, havde overlevet sit første år, markerede vi det med to arrangementer. Den første dag, fredag d. 10/10, spillede dada-poptrioen Tristan T - med brødrene Jan og Bo Laursen og Benny Woitowitz - og udover mig læste Bo hr. Hansen også op. Det var endnu før Bo var debuteret som digter, endsige filmmanuskriptforfatter, men han skrev til Ekstrabladets kultursider og spillede stadig en effektiv, brutal og kantet bas i artrockensemblet Cinema Noir. Jeg spillede i Green, en forløber for Greene, og havde aldrig læst op før. 
Dagen efter, lørdag d. 11/10, læste tre 'rigtige' digtere op, nemlig Morti Vizki, Peter Laugesen og Anders Rou Jensen. Sidstnævnte var nu nok mest kendt som rockkritiker, dengang på Politiken. Og så spillede Green også. Vi var stadig en trommeløs trio dengang, så vidt jeg husker.
Jeg kan i hvert fald huske, at vi optrådte i udstillingslokalet i en skolekomedieagtig efterårskulisse, vistnok lavet af billedkunstneren Henrik Bruun og hans søster Maria. Scenen var omkranset af træer naivistisk malet på pap og på scenegulvet lå en skovbund af rigtige gulgrønne efterårblade , agern og grankogler hentet i gud ved hvilken park. Jeg husker ikke meget om min egen optræden, endsige hvad jeg læste op - det var vel nogle af mine tidlige digte, et vaklende sted mellem patos og forsoning - men jeg husker Laugesens oplæsning: Han går frem og tilbage på den lille scene foran det næsten andægtige, stille- og stolesiddende publikum, og på et tidspunkt bøjer han sig ned og samler en kogle op i sin ledige hånd - den anden er selvsagt optaget af den digtsamling, han læser op fra - og vandrer så rastløs videre, indædt mumlende, indtil han lige pludselig kyler koglen henover hovedet på publikum og ud mod udstilingsruden. Der gik et sus igennem os. Se, dét var en god oplæsning!
Året efter udgav World's End bøger med både Bo hr. Hansen og Peter Laugesen, men selv debuterede jeg først i bogform langt senere, nemlig i 2004.

1 kommentar:

  1. Jeg flyttede desværre først til KBH. nogle år efter, ville ellers gerne ha´overværet denne oplæsning.

    SvarSlet